duminică, 3 mai 2009

Ray & tu versiunea 2.0

"Speranta de viata va fi de aproximativ 5000 de ani in anul 2100..."

Aubrey de Grey



Ray inghite zilnic in jur de 240 de pastile. Vitamine, si alte suplimente naturale. Odata sau de doua ori pe saptamina recurge si la terapie intrevanoasa, respectiv introduce in corpul sau substante nutritive direct in circuitul sanguin fara a le mai trece prin aparatul digestiv.
Face toate astea fiindca pretinde ca in felul asta isi "reprogrameaza biochimia personala", adica contracareaza prin actiune radicala slabiciunile sale genetice. Tatal sau a murit la 51 de ani in urma unui infarct. Ray are 61 de ani, inima perfect sanatoasa, a reusit sa scape total de un diabet tip 2 si analizele ii sint similare cu ale unei persoane de 40 de ani.
Recunoaste ca nu stie daca va reusi ce si-a propus, dar spune ca merita incercat..
E convins ca viitorul imediat va face posibila prelungirea vietii aproape nedeterminat si sustine ca trebuie sa facem eforturi pentru a beneficia de cele 3 "punti". Prima punte e reprezentata de terapiile actuale care ar trebui sa iti permita sa ajungi la puntea nr 2 adica revolutia biotehnologiei bazata pe decodarea genetica si proteica completa si descoperirea mijloacelor pentru combaterea imbatrinirii si a tuturor bolilor cunoscute in paralel cu descatusarea intregului potential al fiintei umane. A treia punte este marcata de revolutia nanotehnologiei si a inteligentei artificiale care ne va da posibilitatea sa ne reconstruim 100 % corpul si creierul, la nivel molecular.
Numele de familie al lui Ray este Kurzweil si daca il cautati pe google veti afla ca este un geniu, om de stiinta cu sute de brevete si inventii, una dintre cele mai respectate minti din lume.
La 15 ani scria primul program care era capabil sa compuna muzica, apoi dezvoltat tehnologia de recunoastere si digitalizare a grafiei - primul scanner si prima masina care utiliza sinteza de voce pentru a citi un text tiparit, a pus bazele renumitei firme de instrumente muzicale de sinteza care ii poarta numele samd.
In jurul anului 2040 va interveni conform teoriei Singularitatii tehnologice , o schimbare de paradigma ca urmare a rezultatelor inteligentei artificiale (care va fi aparut in jur de 2029) cu mult mai capabila decit cea umana. Desi considerata speculativa, teoria se bazeaza pe legea lui Moore - la 2 ani numarul de tranzistori prezenti pe un chip se dubleaza (deci si puterea de calcul teroretic) . Miniaturizarea modelelor pe siliciu nu poate dura la infinit (pina in anul 2019 spune Ray) insa aparitia modelului computational quantum si a nanotehnologiei vor determina ca in jurul anului 2040..progresul tehnologic sa fie cvasiinstantaneu !
Daca gasiti prea stufos ce zic ginditi-va ca de exemplu laptopul pe care il aveti acum in fata e de citeva zeci de ori mai puternic decit un pc de acum 20 de ani sau aduceti-va aminte de configuratia primului vostru calculator, ori mai dramatic, vizualizati un pic computerul anilor 50 care avea in jur de 18 000 de tuburi, 30 de tone, ocupa 63 m2 cu tot cu periferice si consuma..150 000 W ! De retinut din toate aceste date este ca progresul tehnologic nu este liniar ci exponential, accelerat continuu in fiecare minut. Pina in momentul denumit Singularitate care il va face instantaneu. E greu de imaginat si greu de digerat dar foarte plauzibil. Ca sa ne intoarcem la minunatele dar inca precarele masinarii biologice care sintem, credeti ca merita, chiar daca nu vom lua nici 2,4 suplimente pe zi, sa avem un pic grija de noi si de mediul nostru, macar din curiozitate !? Poate prindem in stare de functionare decenta fabulosii ani despre care ne vorbeste Ray si astfel il putem contrazice. Sau nu.

2 comentarii: