sâmbătă, 30 mai 2009

PC-ul tau someaza !

O sa incepem cu niste cifre.
In mod curent folosim pentru "task-urile" zilnice cam 5-10% din puterea procesorului de pe PC-ul nostru. Contabilizam deci pentru inceput o "pierdere" de 90% din capacitatea de procesare per computer. In lume sint acum in jur de 1, 2 miliarde de calculatoare iar numarul utilizatorilor de internet este de aproximativ 1,5 miliarde ( diferenta vine de la multiplul de utilizatori/pc si din accesarea netului de pe alte dispozitive mobile, telefoane etc). Grosso modo putem spune ca in jur de 1 MILIARD de procesoare instalate pe pc-uri care beneficiaza de conexiune internet pierd cumva 90% din capacitatea lor de calcul. Deci someaza. UN MILIARD "Pai si ce vrei sa fac..sa instalez si sa rulez programe grele doar ca sa imi amortizez procesorul..!? " sau "Pc-ul meu face render din programe 3D .." sau " Cind dau export din Cubase la un proiect cu zeci de canale si zeci de pluginuri imi sare proc-ul in rosu.." vor spune unii si altii.. Le raspund respectuos si calm ca un preot budist : -Bullshit ! Puteti face ceva foarte util cu imensa rezerva de calcul pe care o irositi si oricum nu v-as crede.. nu dati render sau exporturi in .avi ori .wav ori ce vreti voi non stop si nici nu jucati Crisys 24/24...
Conceptul de grid computing nu este foarte nou si se refera la utilizarea/impartirea voluntara a unei parti din resursele sculei pe care cititi acum blogul acesta.
Nu v-ati simti mai bine stiind ca in timp ce scrieti mailul catre clientul x ori conversati pe mess cu Titi/Mimi sau cind completati excel-ul acela interminabil sau puneti link-ul ala pe Facebook, procesorul dumneavoastra lucreaza in paralel, sa zicem pentru a combate cancerul, sau pentru a descoperi un vaccin folositor copiilor din Africa, pentru a eradica malaria, pentru a descifra misterul cancerului la copii, pentru a combate sida ori pentru a imbunatati randamentul celulelor fotovoltaice..?
Principiul e simplu: iti alegi un domeniu de cercetare, stabilesti cit din procesor si hard-disk disponibilizezi pentru subiectul ales, ti se aloca o "felie" din marea problema de rezolvat si pc-ul tau se pune pe treaba. Asta in timp ce tu iti folosesti scula pentru treburile tale. Cind a terminat de calculat rezultatele sint comunicate la baza si ti se aloca o alta "felie". In mod automat . Daca vreti puteti vizualiza oricind progresul calcului desigur. Ai nevoie de toate resursele subit? Nici o problema, din 3 clickuri suspenzi procesarea si ai 100% din putere la indemina. Vrei sa schimbi dupa o vreme setarile si sa aloci mai mult/mai putin din resurse ? Asta e mai complicat..iti ia 5 clickuri. Adica cam 20 de secunde..
Majoritatea celor care se ocupa de crearea acestor supercomputere virtuale sint organizatii non-profit sprijinite de mari companii din IT si care primesc temele de la institute de cercetare care nu au acces la supercomputere. Modul de operare este un pic diferit fata de cel al supercomputerelor clasice in sensul ca marea tema este impartita in bucati si procesata in paralel, in timp ce in cazul supercomputerelor care costa sute de milioane de euro si care sint ocupate non stop procesarea este seriala-fluida. Desi cea mai celebra retea de acest gen este SETI - cautarea unor siruri logice in semnalele receptionate de radiotelescoape, deci a unor eventuale semne de inteligenta extraterestra, indraznesc sa va sugerez teme mai pamintesti si in opinia mea infinit mai utile. Le gasiti usor cu prietenul nostru Google, iar eu mai jos va dau un link catre cel care mi se pare ca este foarte complet si usor de setat.
Stiti pe cineva care are cancer, ati auzit macar in trecere de ravagiile foametei in Africa, v-ar placea sa avem un viitor in care energia soarelui sa fie suficienta pentru toate nevoile noastre de energie samd ? Puteti contribui cumva la rezolvarea tuturor acestor probleme. Nu e nici o exagerare.
Imaginati-va puterea a UN MILIARD de pc-uri lucrind in paralel.. Intrebari foarte grele ar primi raspunsuri instant !


http://www.worldcommunitygrid.org/


P.S. Veti descoperi ca numarul de participanti la grid computing este cu atit mai mare cu cit societatea in care traiesc este social si cultural mai dezvoltata . Unii dintre participanti construiesc si dedica PC-uri care functioneaza zi si noapte, exclusiv acestui scop desi nu sint foarte bogati. De fapt sint insa nu material..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu