duminică, 26 aprilie 2009

Scuturata, bulina cazu !

Cam odata la 35 de ani ,o unda plecata din strafundurile Vrancei se propaga rapid spre Bucuresti, scuturind serios totul in drumul sau si linistindu-se undeva dincolo de granita vecinilor nostri bulgari ori mai departe prin Grecia. Cad case, cad blocuri, mor oameni, panica e imensa si multi ramin marcati pe viata, psihic ori cu vreun semn fizic. Apoi..liniste. In interiorul intervalului fatidic, citeva scuturaturi care scot oamenii in strada si schimba pentru 1-3 zile prioritatile subiectelor din mass media. Apoi din nou liniste. Pina la urmatoarea scuturatura. Mica ori mare. Cind spun liniste ma refer la lipsa oricarei griji si oricaror masuri coerente pentru a feri, pe cit se poate (si se poate, o dovedesc altii inca si mai putin norocosi ca noi) capitala de urmatorul mare cutremur. Legislatie ambigua, atitudine delasatoare a autoritatilor centrale si locale, coruptia asociata proiectelor banoase, lipsa de informare si neoferirea unor alternative de relocare temporara a proprietarilor blocurilor imbulinate, pe scurt abandonarea la voia stihiilor a vietilor citorva mii de oameni. Ieri am avut 5,2 grade dar in citiva ani vom avea peste 7 grade, adica ceva similar cu marele cutremur din 1977. Atunci, dupa constientizarea dezastrului - 1578 de morti din care 1424 in Bucuresti, 11 300 raniti, 35 000 locuinte distruse, 33 blocuri mari prabusite in Bucuresti, s-a modificat normativul din constructii, cladirile urmind a fi proiectate si realizate conform unor cerinte mai severe.
De atunci..nimic sau aproape nimic, adica citeva blocuri consolidate si atit. Marea majoritate sint si in continuare niste capcane cu declansare suspendata. Cei care le locuiesc nu au nici o sansa in conditiile unui cutremur in jur de 7 grade. Cutremur care va veni. E o certitudine. Ar fi exagerat sa definim iresponsabilitatea autoritatilor, a noastra pina la urma, ca fiind un genocid programat? Ce ar trebui facut pentru demararea unor lucrari sustinute care sa salveze zeci de mii de oameni ? Poate un seism in jur de 5 grade odata la 2-3 zile ar fi util..!

P.S. Inteleg ca ieri, bulina de pe un bloc din clasa 1 risc seismic ..a cazut. "Scuturata, bulina cazu !"
Daca nu ii cutremuram serios pe cei de care depind consolidarile, vom fi data viitoare mai putini, mai speriati si mai tristi, iar din mormanul de moloz ne vor rinji contorsionate buline.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu