vineri, 24 aprilie 2009

Luminile sfinte



Noul joc la moda anul acesta de Paste a fost “Care-aduce-lumina-mai-buna-si-mai-repede” si a constat intr-o cursa intre 2 chartere, fiecare cu cite o flacara “originala de la sursa” la bord , chartere finantate, unul de un om politic si celalalt de alt om politic cu chemare mai inalta. Si cum primul a cistigat aterizind la Suceava “lumina sfinta” (o flacara nu e o flacara, oricare ar fi originea..?) reprezentantii celui de-al doilea s-au grabit sa o descalifice spunind ca nu se pune fiindca flacara aceluia nu a fost “sfintita de IPS Daniel”. Pai..nu era deja sfintita de autoritatea suprema de la Ierusalim, mai era nevoie de a fi sfintita de un IPS roman..?

Totul ar fi comic daca joaca aceasta nu s-ar face in dispretul minimei inteligente si cautind sa se speculeze superstitiozitatea oamenilor. Am zis bine superstitie si nu credinta. Cum sa nu considere un om credincios ca “flacara sfinta” e o incercare de abuz cind isi poate pune in 2 secunde zeci de intrebari..!?


1 .”Lumina” nu este un simbol ? Nu reprezinta flacara credintei ? Sau lumina calauzitoare? Sau caldura mesajului christic? Conteaza de unde este adusa?

2 .Daca conteaza de unde este adusa inseamna ca in toti anii anteriori am fost mintiti, lumina ce ni se dadea la 12 noaptea nu era “originala”, era o facatura..

3.Daca NUMAI lumina de la Ierusalim adusa cu charterul e valabila.. de ce nu a fost adusa pina acum?

4.Cei 40 000 de euro nu puteau fi folositi mai cu spor in vreo cauza umanitara?

5.De ce incurajeaza Patriarhia genul acesta de comportament de “marketing” primar cind ar putea sa gaseasca cai de rezonanta mai inteligente si mai in concordanta cu acest secol ?

samd


Intre cele 2 “lumini sfinte” ( vad la anul chartere inchiriate de intreprinzatori particulari care vor aduce zeci de exemplare..) e greu sa alegi.. Oferta ar trebui un pic ridicata ca nivel, in caz contrar cei care confunda un set de superstitii cu credinta ar putea sa se intrebe daca nu cumva trebuie sa se deplaseze la Ierusalim pentru a se ruga cu “adevarat” intr-o biserica “adevarata” populata de niste preoti “adevarati” iar intelectualii probabil vor mormai in barba “Doamne, e destul de greu sa-ti pastrezi credinta ori macar singele rece cind capii bisericii la concurenta cu capi politici plimba pe cer lumini sfinte in avioane cu reactie..”

In timp ce restul nici prea credinciosi nici foarte intelectuali si nici foarte superstitiosi vor zimbi trufasi : “ V-am spus noi..! ”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu