sâmbătă, 4 iulie 2009

Proiect in derulare: 60 de zile la mare !

Citate din opiniile specialistilor:

"Dar nu trebuie sa se abandoneze aerosolii, tocmai de aceea sint foarte utile plimbarile de 2 ore pe faleza si mai ales pe dig, acolo unde este patria aerosolilor. Practic este minunat daca puteti face plimbari dimineata si dupa-amiaza sau seara pe malul marii pentru aerosoli. Trebuie stiut ca in primele 2-3 zile, pot avea loc mici crize de adaptare, nas infundat, mici dureri de urechi, dar ele trec. Pentru copii, dar si pentru adulti, cura heliomarina ideala este de 18 zile, dar nu trebuie sa dureze mai putin de 10 zile. Este indicat sa urmeze apoi un mic concediu la munte, unde organismul se calmeaza si se fundamenteaza efectele favorabile obtinute la mare. "


"In contextul omului sãnãtos, cura heliomarinã exercitã efecte dintre cele mai binefãcãtoare, dupã cum urmeazã:
Contribuie la ridicarea tonusului psihic prin integrarea celor care se simt atrasi in mod special de acest cadru natural de existentã si de sãnãtate reprezentat de mare
si de climatul ce o caracterizeazã.
Ajutã la cãlirea organismului ca si la revigorarea sa pe calea helioterapiei, a bãilor de mare, a talasoterapiei, a ameliorãrii respiratiei prin intermediul inspirãrii unui aer de o deosebitã puritate, a combaterii sedentarismului prin intermediul plimbãrilor, jocurilor ca si a alergãrilor pe malul mãrii etc.
Influenteazã reechilibrarea organismului prin intermediul racordãrii acestuia la modurile primare de existentã, ca si prin dezinsertia temporarã a acestuia de mediul stresant si artificial de viatã reprezentat de mediul citadin. "

Nefiind specialist eu adaug doar o experienta personala. Cind am terminat armata, acum multi ani, am reusit sa stau la mare, intr-un fel sau altul si nici o saptamina in acelasi loc, cam 70 de zile. Continuu. Mai intii am stat 12 zile in conditii "normale", adica la hotel cu masa inclusa. Apoi seria in care eram s-a terminat si banii la fel. Dar nu am plecat. Am mai rezistat inca vreo 10 zile cu banii trimisi de acasa. Mi-a fost jena sa sun si sa cer din nou bani dar nici de data asta nu am plecat. Am dormit pe unde am apucat, m-am hranit destul de sporadic cu ce am gasit, am vindut sticle ca sa fac rost de bani, am fentat vigilenta unor doamne de la diverse cantine, am parazitat prietenii, amicii si diversi necunoscuti mai amabili, mi-am vindut din lucruri (de fapt cind m-am intors nu mai aveam decit imbracamintea de pe mine, vindusem si geamantanul..), am abuzat de sentimentele materne ale altor doamne, am spus bancuri contra chifle samd. Am reusit astfel sa stau 70 de zile pe litoral, rastimp in care am si invatat pe de rost toate statiunile de la Vama Veche si pina la Mamaia tur-retur/repetat frecvent si random ( in functie de unde mi se parea ca exista oportunitati de cazare-masa). M-am intors acasa f bronzat, destul de slab si extrem de obosit. Dupa ce am devastat frigiderul am dormit neintors 24 de ore. Am mai mincat ceva si am dormit alte 12 ore.
Dar.. in acel an, respectiv in intervalul pina la urmatoarea vara, am avut cel mai bun tonus din viata mea, psihic am fost impecabil, fizic asisderea, nu s-a lipit nici o gripa, raceala ori macar vreo durere de cap de mine, si nimic nu ma putea face sa am vreun gind negativ ori sa ma pling de ceva. A fost un an perfect, a ramas o referinta pentru mine din toate punctele de vedere. Un an pozitiv si cu rezultate foarte bune, inclusiv la facultatea pe care o urmam. De atunci imi promit in fiecare an sa repet experienta si de fiecare data intervine ceva care ma impiedica. De regula impedimente pe care mi le creez singur, respectiv urgente sau macar prioritati inventate care la momentul acela imi rastoarna ierarhia. Si ma trezesc in toamna facind socoteli: cit am stat anul asta la mare? 7 - 10 - 12 zile in cel mai bun caz..
Total insuficient desigur. Pina azi, ma rog pina in vara asta. Proiectul "60 de zile la mare" e pe cale sa se materializeze. Am deja 11 zile adunate, acum sint nevoit sa stau 7 zile in capitala dar in jur de 10 iulie voi din nou acolo. 100%. Pina in Septembrie. Lasati tot si mergeti la mare. Nu mai inventati prostii ca sa spuneti " nu pot", "nu am bani destui" samd. Nu aveti nici o scuza. Ginditi-va ca avem 4 anotimpuri pe aici pe la noi. Iarna e rece si umeda, primavara te da peste cap, toamna ploua si bate vintul. Daca nu va incarcati vara bateriile, atunci cind? Si daca nu la mare, unde?

P.S.

Eram saptamina trecuta la mare si eram pe skype si vorbeam cu un amic care era la munca:

El: Ce faci ?
Eu: Pe aici pe la mare..
El: ..pierzi vremea ..! (ton cu repros si usor superior)
Eu: Dar tu ce faci?
El: La servici , muncesc.. (ton satisfacut)
Eu: Si tie ti se pare ca tu cistigi vreme, timp..?
El: .....

2 comentarii: